Ziua de 8 Mai a fost declarată, în 1859, drept Ziua Mondială a Crucii Roşii de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. Umanitatea, Imparțialitatea, Neutralitatea, Independenţa, Voluntariatul, Unitatea și Universalitatea sunt principiile care stau la baza deciziilor și acțiunilor Crucii Roşii.
Este ziua în care membrii Crucii Roşii aduc în atenţia publicului necesitatea asistenţei medicale, eroii locali, cei 11,7 milioane de voluntari, dar şi diversele organizaţii care depun eforturi în protejarea vieţii, precum şi necesitatea donării de sânge şi strângerea de fonduri şi donaţii. În această zi aniversară, aducem un omagiu celor 14 milioane de voluntari și personalului angajat din cele 192 de Societăți Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie care sunt implicați și fac tot ce le stă în putere pentru a sprijini comunitățile afectate de pandemia COVID-19. Fiecare voluntar de Cruce Roșie, merită aplauzele noastre și vă încurajăm pe toți, în data de 8 Mai, să aplaudați împreună cu noi eforturile lor.
Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie s-a născut la inițiativa unui om de afaceri elvețian, Henry Dunant (1828-1910), în 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, bătălie care a făcut 40.000 de victime. La 24 iunie 1859, Henry Dunant venise în nordul Italiei pentru a-l întâlni pe Napoleon al III-lea în interes de afaceri. Impresionat profund de imaginea oribilă de după bătălie, el a adunat oameni din satul învecinat și a petrecut trei zile, fără întrerupere, pentru a îngriji răniții. Vorbele sale ”Sicrucea rosie01amo tutti fratelli” (suntem cu toții frați) au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit deopotrivă inamici și compatrioți, conform www.crucearosie.ro.
Semiluna Roșie a fost adoptată în Convenția din 1929. Având în vedere că există țări în care nici crucea roșie, nici semiluna roșie nu ar putea fi utilizate, deoarece nu sunt acceptate de populația locală, în 2005, statele au adoptat un nou simbol de protecție — Cristalul (rombul) Roșu.Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie este cunoscută în întreaga lume ca o organizație de ajutor umanitar, reunind peste 128.000.000 de membri, ce acționează consecvent în vederea prevenirii și alinării suferințelor provocate de războaie, conflicte armate, tensiuni politice, dezastre și calamități naturale sau sociale.În viziunea Crucii Roșii, un principiu este o regulă de conduită obligatorie, bazată pe rațiune și pe experiență, care guvernează activitatea tuturor componentelor Mișcării, în orice moment.
Mesajul Majestăţii Sale Margareta Custodele Coroanei române, Preşedintele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii și Semilunii Roșii
”Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie sprijină, în fiecare an, peste 160 de milioane de oameni aflați în zone de conflict, afectați de criză sau de dezastre naturale. Voluntarii și personalul angajat sunt activi zilnic la nivel mondial, iar ziua de 8 Mai reprezintă momentul în care ei sărbătoresc aportul lor la viața comunităților mari și mici, ajutând oamenii să aibă o viață mai sigură și mai demnă.
Zilele acestea, când răspândirea la nivel mondial a coronavirusului a afectat viețile tuturor, voluntarii şi angajaţii Societăților Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie de pe tot întinsul globului, în ciuda amenințării continue a insecurității, au fost permanent în acțiune pentru a oferi asistență umanitară tuturor celor aflaţi în nevoie şi au demonstrat încă o dată că “Oriunde pentru oricine”, nu sunt doar cuvinte, ci fapte.
Este o perioadă dificilă pentru toată lumea, dar văd atât de multă solidaritate, speranță și dăruire, nu numai în rândul voluntarilor Crucii Roșii Române, ci și al milioanelor de voluntari și angajaţi din întreaga lume. Această solidaritate ne va ajuta să depășim perioada de grea încercare prin care trecem.
Transmit cele mai calde mulţumiri şi admiraţia mea oamenilor care fac posibilă misiunea Societății Naționale, voluntarilor și angajaților noștri, pentru devotamentul, curajul, implicarea şi munca lor neobosită precum și donatorilor generoși. Vă invit să rămâneţi alături de Crucea Roşie Română, pentru ca împreună să privim spre viitor cu încredere”, transmite Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Preşedintele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii și Semilunii Roșii