Anual -Familii premiate de Consiliul Judetean Dambovita, DGASPC, Arhiepiscopia Târgoviște și Crucea Roșie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Familiei -Începând cu anul 1995, 15 mai- Ziua Internaţională a Familiei este sărbătorită pe întreaga planetă, cu scopul de a sensibiliza opinia publică şi de a sublinia importanţa familiei, în condiţiile în care oamenii au început să se îndepărteze de instituţia numită „familie”.
Campania “N-avem sânge!”, organizată de Crucea Roșie Dâmbovița –Crucea Roșie Română organizează periodic campanii de donare de sânge, ale căror obiective urmăresc pe termen scurt, conștientizarea nevoii constante de sânge în țara noastră, dedicate nevoilor locale, din fiecare oraș/zona/regiune, iar pe termen lung, motivarea / educarea oamenilor privind donarea de sânge în mod voluntar și neremunerat.
Program prevenire și intervenție dezastre– Filiala de Cruce Rosie Dambovita a derulat in lunile noiembrie- decembrie 2017 si ianuarie 2018 un proiect naţional de informare in vederea reducerii consecintelor dezastrelor in comunitati ce poarta denumirea“ Eşti informat, eşti pregatit!”
Proiectul si-a propus să îmbunătăţească capacitatea de preventie a comunităţilor expuse riscurilor de dezastre pentru a preveni pierderile de vieti omenesti si de bunuri materiale.
Grupul ţintă căruia i s-a adresat acest proiect a fost reprezentat de membrii comunităţilor din judetul Dâmbovița în calitate de beneficiari ai sesiunilor de instruire şi informare gratuite organizate de angajaţii şi voluntarii Crucii Roşii Române, care au fost anterior instruiţi sa livreze cursuri în domeniu.
Pentru a-şi îndeplini obiectivele, proiectul a implementat următoarele activităţi:
- Educarea comunităţilor în legătură cu măsurile specifice şi acţiunile recomandate în caz de dezastre prin livrarea de cursuri
- Utilizare de truse demonstrative pentru supravietuire.
PREGĂTIREA PENTRU INTERVENŢII LA DEZASTRE
Direcţii de Acţiune:
În plan intern Filiala de Cruce Roşie Dâmboviţa doreşte îmbunătăţirea capacitatăţii de interventie la dezastre prin dezvoltarea unor metode standardizate de pregatire a personalului angajat si a voluntarilor organizati in detasamentele de interventie in situatii de urgenta (DISU) pe domenii specifice, dotarea acestora cu echipamente performante si eficiente si optimizarea logisticii.
In plan extern, dorim activarea în interiorul comunitatilor urbane si rurale pentru educarea acestora cu privire la prevenirea riscurilor si pregatirea lor pentru a face fata in mod eficient situatiilor de urgenta si consecintelor acestora.
Filiala dispune de o structura organizatorică la nivelul întregului teritoriu al judeţului, de forţa de muncă angajată şi în proporţie majoritară voluntară pregătită din punct de vedere profesional şi organizaţional să intervină oportun şi operativ în cazuri de dezastre.
Numar de detasamente de interventie functionale : 1 detaşament de intervenţie la nivel judeţean şi grupe de prim-ajutor la nivelul subfilialelor.
Am organizat instruirea detaşamentului judeţean pe probleme specifice de acordare a primului ajutor sanitar, conf. noilor prevederi al Sediului Central pentru creşterea eficienţei modului de intervenţie a acestora în cazuri de dezastre. (12 persoane active).
Am evaluat stocul de produse prevăzute pentru situaţii de urgenţă astfel încât să fie inventariat, completat pentru a satisface necesarul. În acest sens materialele au fost depozitate corespunzător în depozitul zonal de la Târgovişte şi s-au asigurat condiţiile de funcţionare, manipulare.
PROGRAM DE PREGATIRE PENTRU INTERVENŢIA LA DEZASTRE
PERIOADA/DURATA – permanent
CANALE DE COMUNICARE UTILIZATE (mediul online – retele socializare, presa scrisa, TV/RADIO, promovare realizata in institutii publice, in aer liber, etc.)
REZULTATE OBŢINUTE
consolidarea bazei materiale, prin completarea stocurilor aflate in depozitul filialei, apă plată, consumabile sanitare şi dezvoltarea capacităţii operaţionale, prin activitati de recrutare de noi voluntari si pregătirea resurselor umane necesare, dotarea acestora corespunzător pentru intervenţii în cazuri de dezastre şi pentru acordarea primului ajutor.
In vederea actualizarii Planurilor de Urgenta Externa ale operatorilor clasificati in data de au fost transmise I.S.U. Dambovita: timpul de reactie, materialele si mijloacele de interventie ale Filialei de Cruce Rosie Dambovita. De regula la Institutia Prefecturii am participat la sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta in calitate de membru de drept.
Mobilizări avertizari meteorologice- Detaşament intervenţie
Avand in vedere fenomenele meteorologice a fost monitorizata cu toata atentia evolutia acestora si s-au asigurat conditiile necesare pentru a actiona preventiv si pentru a sprijini populatia in timp util in situatia aparitiei unor factori de risc declansator de situatii de urgenta. S-a alertat detasamentul de interventie al Filialei.
Simulari organizate de Filiala
8 mai – Filiala de Cruce Roşie Dâmboviţa a organizat simulări de intervenţie în caz de accidente rutiere, 2 acţiuni (zona centrală a municipiului şi parcul Chindia).
4.07 anual ZIUA CRUCII ROŞII ROMÂNE – Cu aceasta ocazie, detaşamentul judeţean Crucii Rosii a efectuat exerciţii demonstrative de acordare a primului ajutor în caz de dezastre.
În desfăşurarea activităţilor practice pe lângă Filiala au fost angrenate instituţiile cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă şi unităţi de învăţământ preuniversitar din localităţile alarmate, elevii punând în practică cunoştinţele teoretice.
Concursuri / Competiţii
Sanitarii Pricepuţi
Competitia Naţională de Prim Ajutor a Detaşamentelor de Intervenţie la Dezastre
Competitia nationala dezastre- Mentiune (Locul 2) obtinuta de echipajul Filialei de Cruce Rosie Dambovita.
Acţiuni Publice Crucea Rosie Dâmboviţa …
Lecții de prim ajutor în unități de învățământ.
Ziua Internațională de conștientizare a autismului
Cu acest prilej au fost prezentate informații cu privire la depistarea precoce, evoluția, terapiile, standardele de îngrijire a persoanelor cu autism. Actiune stradala organizata in parteneriat cu Primaria Municipiului Targoviste- Directia de Asistenta Sociala Targoviste, D.G.A.S.P.C. Dambovita – Platoul Prefecturii jud. Dambovita. Voluntarii Filialei de Cruce Rosie Dambovita si-au aratat solidaritatea fata de cauza copiilor cu autism sprijinind organizarea unei expozitii de obiecte hand made si artizanat confectionate de copii.
Activitate de initiere in prim ajutor Liceul Racari, jud Dambovita.
la Grădinița Nr. 1 Târgoviște micuții au participat la minilecții introductive în prim-ajutor relizate de voluntarii Filialei de Cruce Roșie Dâmbovița, iar la final ne-au dăruit haine, jucării și alimente neperisabile pentru copii defavorizați.
25 mai Ziua Eroilor, marcată prin ceremonii militare și religioase în municipiul Târgoviște.
– Asistență de prim ajutor in intervalul orar 10,00-12,00 in cadrul „Marșului indicatoarelor rutiere” eveniment organizat alături de Serviciul Rutier Dâmbovița împreună cu polițiști din cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Criminalității Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița. Marsul s-a desfășurat pe patru trasee distincte concomitent, cuprinzând cele mai importante artere de circulație din Târgoviște, fiind angrenați un număr de 300 elevi și 40 voluntari de Cruce Roșie.
La sediul Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița a avut loc o sesiune de instruire în acordarea primului ajutor la care au participat polițiști din cadrul Serviciului Rutier. Au fost abordate o serie de măsuri acordate în cazul accidentelor de circulație, pornind de la intervenția în stop cardio-respirator până la primul ajutor în caz de hemoragie, fractură sau arsură.
26 iunie- Ziua drapelului national – Cu prilejul acestei zile, voluntarii Filialei de Cruce Roșie Dâmbovița au participat pe Platoul Prefecturii Târgoviște la ceremonia publică de înălțare a Drapelului Național.
Ziua Mondială de Prim Ajutor- – Platoul Prefecturii – centrul Municipiului Targoviste – tema din acest an a fost acordarea primului ajutor în caz de accidente domestice și se referă la toate evenimentele neașteptate care pot apărea acasă și pot provoca răni sau deces. Conform Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, la nivel mondial mai mulţi oameni mor din cauza leziunilor cauzate de accidentele la domiciliu decât de leziunile cauzate de accidentele rutiere. Accidentele domestice (cele care pot fi prevenite) reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Ziua Mondială de Prim Ajutor are ca scop atragerea atenției populației asupra importanței acordării primului ajutor și cunoașterii modului corect în care se face acesta.
1 octombrie- Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice – un moment de respect și apreciere pentru efortul celor ce care poartă pe umerii lor ani mulți de eforturi și sacrificii.
Marș împotriva violenței în familie
Cu prilejul zilelor de protest impotriva violenței în familie, Crucea Roșie Dâmbovița alături de Direcția de Asistență Socială Târgoviște, Arhiepiscopia Târgoviștei și Agenția Națională Pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați am organizat o acțiune stradală- mars de protest împotriva violenței în familie. Pe durata marșului, au fost strigate sloganuri antiviolență, s-au împărțit flori cu mesajul “Dăruiește, nu lovi !”, iar participanții au purtat bannere, pancarte și elemente de impact – haine sfâșiate . La final s-au înălțat 100 baloane, reprezentând numarul persoanelor victime ale violenței în familie care au fost susținute prin servicii sociale în schimbarea atitutudinii față de propria viață.
Ziua Nationala a Romaniei – Filiala de Cruce Rosie Dambovita a celebrat Ziua Nationala a Romaniei alaturi de celelate forte implicate in parada de la Targoviste. A fost prezent detasamentul de interventie al Filialei si voluntare costumate in echipament al surorilor de Cruce Rosie din timpul razboiului.
Organizare in parteneriat cu DAS Targoviste activitate publica -Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități.
Campania naţională de prevenire a evenimentelor rutiere derulată de Filiala de Cruce Roşie Dâmboviţa “Alege Viaţa!“
Am realizat prin derularea în parteneriat cu Poliţia judeţeană Dâmboviţa/ a Campaniei de prevenire a accidentelor de circulaţie, evidenţierea problemelor victimelor accidentelor de circulaţie: pietoni, copii, persoane fără adăpost, biciclişti, motociclişti, persoane care folosesc mijloace de transport în comun, etc.
Având în vedere aceste probleme întâlnite în cazuistica accidentelor de circulaţie s-au evidenţiat următorii factori relevanţi : numărul mare de morţi, răniţi precum şi costurile economice provocate de accidente.
Obiective
Campania derulată în judeţul Dâmboviţa prezintă practici locale de siguranţă rutieră şi prim ajutor care s-au dovedit a fi utile pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere în rândul populaţiei deoarece ele fac drumul dintre locuinţă şi şcoală/serviciu mai sigur, prin aceea că îi învaţă pe beneficiari cum să fie în siguranţă pe drumuri şi cum să se comporte în cazul unui accident. Intenţia este de a încuraja comunităţile şi organizaţiile de a reproduce aceste activităţi în contextul lor propriu.
Dorim in continuare :
- conştientizarea opiniei publice asupra dinamicii şi consecinţelor accidentelor rutiere (distribuire de catre voluntarii CR a unor materiale informative, pliante brosuri proprii si de la Politia Rutieră cu tematica prevenirii accidentelor de circulatie si acordare a primului ajutor);
- diminuarea numărului acestor accidente, având drept cauze viteza excesivă şi indisciplina pietonilor;
- dezvoltarea colaborării cu alte instituţii cu atribuţii în domeniu.
- elaborarea de studii pe plan local
- dezvoltarea cursurilor de prim ajutor
- iniţierea campaniilor media pentru prevenirea accidentelor rutiere, campanii susţinute de videoclipuri şi spoturi audio, materiale cu recomandări având caracter educativ – preventiv.
Am participat la Programul educational “SCOALA ALTFEL”
In perioada de derulare a activitatilor, am raspuns invitatiei unor unitati scolare, institutii colaboratoare şi în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean am derulat activitati destinate elevilor cu varste intre 10 si 18 ani (ciclurile gimnazial si liceal).
Tinand cont de solicitarile unitatilor scolare pentru derularea de activitati specifice Crucii Rosii, echipe de voluntari ale Filialei s-au deplasat la nivelul unitatilor scolare pentru diverse prezentari interactive in ceea ce priveste prezentarea unor “Notiuni introductive de acordare de prim ajutor”, “DIU”, etc.
Rezultate obtinute: Dezvoltarea imaginii Filialei de Cruce Rosie D-ta, schimb de experienta cu cadrele didactice, conducatori ai unitatilor de invatamant, alti parteneri, buna desfasurare a evenimentelor.
Impresionati de calitatea prezentarilor, reprezentantii unitatilor de invatamant si ai altor institutii au propus Filialei si alte intalniri ocazionate de celebrarea Zilelor de sanatate sau alte evenimente.
Activitatea Filialei privind implicarea in Program a fost popularizata in mass-media locala (articole de presa, radio-tv).
Activitate de larg interes, cu mare impact la nivel judeţean, intens mediatizată la nivel local.
Organizare activitati dedicate Zilei de 8 Mai
Ziua Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii, moment de reamintire a celor 7 Principii Fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie: UMANITATE, IMPARTIALITATE, NEUTRALITATE, INDEPENDENTA, VOLUNTARIAT, UNITATE, UNIVERSALITATE. Aceasta data reprezinta data de nastere a lui Henry Dunant (N. 8 Mai 1828) – fondator al Comitetului International al Crucii Rosii (C.I.C.R.) – Beneficiarul primului Premiu Nobel pentru Pace, parintele Miscarii de Cruce Rosie. Prima Zi Internationala a C.R a fost sarbatorita la 8 Mai 1948. Pentru marcarea acestui eveniment, Filiala de Cruce Rosie Dambovita a organizat in data de 8 Mai incepand cu ora 10, 00 pe Platoul Prefecturii din Municipiul Targoviste o serie de activitati destinate promovarii Principiilor si activitatilor Filialei. Au fost distribuite materiale informative, s-au efectuat demonstratii de acordare a primului ajutor.
4 iulie 2018 – Ziua Crucii Rosii Romane
In 2018, la data de 4 iulie, de Ziua Crucii Rosii Romane, am celebrat 142 ani de actiuni umanitare neintrerupte. Incepand cu ora 9, 00 pana la ora 14, 00 a fost instalat un cort de Cruce Rosie pe Platoul Prefecturii unde voluntarii Filialei de Cruce Rosie Dambovita au distribuit materiale informative cu privire la activitatea Crucii Rosii, au realizat demonstratii de acordare a primului ajutor premedical si au efectuat in mod gratuit masurari ale glicemiei si tensiunii arteriale pentru cetatenii din Municipiul Targoviste (200 beneficiari). La invitația A.S.R. Principesa Moștenitoare Margareta – Președintele Crucii Roșii Române o echipa de voluntari a Filialei de Cruce Rosie Dambovita a participat la sărbătorirea a 142 ani de activitate umanitară a Societății Naționale de Cruce Roșie din România la Palatul Elisabeta Bucuresti.
TITLU PROIECT : PUNCT PRIM AJUTOR CANICULA
SCOP PROIECT : funcţionare punct prim ajutor si distributie apa pentru persoanele afectate de temperaturi ridicate
Crucea Roşie Dâmboviţa, ca şi membru al Comitetului Judeţean pentru situaţii de urgenţă
având în vedere planul de măsuri pentru combaterea efectelor caniculei a organizat la nivelul
sediului Filialei din Str. A.I. Cuza Nr. 1 Târgovişte începând cu data de 1.07. un Punct de
prim ajutor unde cetăţenii municipiului au primit apă potabilă (dozator si pet) şi au beneficiat de
măsurarea tensiunii arteriale sau alte măsuri de prim ajutor. Centrul a functionat pe toată durata sezonului canicular alături de alte 6 puncte de prim ajutor înfiinţate de Primăria Târgovişte.
DURATA/PERIOADA PROIECT : 01-07-/30-09
NUMAR DE VOLUNTARI IMPLICATI : 10
REZULTATE OBTINUTE : Punctul de prim ajutor este cunoscut de cetăţenii municipiului. În perioadele cu temperaturi ridicate, aceştia vin la sediul Crucii Roşii unde primesc apă rece, iar doritorilor li se măsoară tensiunea arterială.
Deasemenea la nivelul punctului de prim ajutor/distributie apă se efectuază consiliere cu privire la adoptarea unui mod de viaţă sănătos, evitarea bolilor sau îndrumare către specialişti.
Punctul este deservit zilnic, pe lângă un voluntar de Cruce Roşie instruit în acordarea primului ajutor şi de un cadru medical (medic/as. medical) de asemenea voluntar al Filialei.
ALTE MENTIUNI : Activitatea Filialei privind funcţionarea punctului de prim ajutor/distributie apă a fost popularizată în mass-media locală (articol presă, emisiune radio, TV).
TITLU PROIECT : ECHIPA DE SALVARE
SCOP PROIECT: Acordare de prim ajutor la nivelul Parcului Chindia din Municipiului Targoviste
Filiala de Cruce Roşie Dâmboviţa prin intermediul “Echipei de salvare” din Municipiul
Târgovişte constituită din 5 voluntari instruiţi în acordarea primului ajutor, asigura primul
ajutor în perioada de week-end lunile iul. – sept. , la nivelul parcului “Chindia” din
Târgovişte, intervenind ori de câte ori este nevoie, sau distribuie materiale informative cu
privire la activitatea Crucii Roşii Române.
S-au realizat exerciţii demonstrative de prim ajutor şi la nevoie instalarea cortului de Cruce Roşie. (evenimete cultural-sportive).
NUMAR DE VOLUNTARI IMPLICATI : 140
REZULTATE OBTINUTE : Creşterea imaginii Filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa, asistenţa acordată vizitatorilor, şi buna desfăşurare a evenimentelor cultural-sportive defăşurate de regulă în week-end la nivelul parcului din Municipiul Târgovişte. Se observă creşterea numărului de vizitatori întrucât Complexul Muzeal “Curtea Domnească ” este situat în apropierea parcului, acesta fiind vizitat de numeroşi elevi şi tineri beneficiari ai excursiilor organizate de unităţile de învăţământ
ALTE MENTIUNI . Activitatea Filialei privind acordarea de prim ajutor a fost popularizată în mass-media locală (articol presă, emisiune radio, TV).
TITLU PROIECT : PUNCT PRIM AJUTOR SEZON RECE
SCOP PROIECT : funcţionare punct prim ajutor si distributie ceai pentru persoanele afectate de temperaturi scăzute.
Crucea Roşie Dâmboviţa, ca şi membru al Comitetului Judeţean pentru situaţii de urgenţă
având în vedere planul de măsuri pentru combaterea efectelor sezonului rece a organizat la nivelul
sediului Filialei din Str. A.I. Cuza Nr. 1 Târgovişte începând cu data de 1.10. un Punct de
prim ajutor unde cetăţenii municipiului au primit ceai (dozator apa fierbinte + pahar, plic ceai si zahar) şi deasemenea au beneficiat de măsurarea tensiunii arteriale sau alte măsuri de prim ajutor. Centrul a functionat pe toată durata sezonului rece când trei zile consecutive au fost temperaturi negative.
DURATA/PERIOADA PROIECT : 01-10-/31-03
NUMAR DE VOLUNTARI IMPLICATI : 30
REZULTATE OBTINUTE : Punctul de prim ajutor este cunoscut de cetăţenii municipiului. În perioadele cu temperaturi scazute, aceştia vin la sediul Crucii Roşii unde primesc un ceai fierbinte, iar doritorilor li se măsoară tensiunea arterială. Deasemenea la nivelul punctului de prim ajutor/distributie ceai se efectuază consiliere cu privire la adoptarea unui mod de viaţă sănătos, evitarea bolilor sau îndrumare către specialişti. Punctul este deservit zilnic, pe lângă un voluntar de Cruce Roşie instruit în acordarea primului ajutor şi de un cadru medical (medic/as. medical) de asemenea voluntar al Filialei.
ALTE MENŢIUNI : Activitatea Filialei privind funcţionarea punctului de prim ajutor/distributie ceai a fost popularizată în mass-media locală (articol presă, emisiune radio, TV)
CURSURI:
Centralizator firme cursuri prim-ajutor
Nr. Beneficiari instruire: 100 curs intreg/ refresh 205 persoane
Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania – Filiala Dâmboviţa organizează un curs de CALIFICARE INFIRMIERA – TOTAL ORE: 720- 240 Teorie + 480 practica.
COD NC 5132.2.1.
ÎMBUNĂTĂŢIREA SĂNĂTĂŢII POPULAŢIEI DIN ROMANIA
Direcţii de acţiune
Sănătatea publică este un concept a cărui semnificaţie a evoluat de-a lungul timpului ajungandu-se in prezent de la controlul bolilor infecţioase, sănătăţii mediului, ocrotirii sănătăţii grupelor defavorizate şi educaţiei pentru sănătate la o abordare comprehensivă a stării de sănătate a populaţiei: controlului bolilor infecţioase, prevenirea si combaterea deprinderilor daunatoare asupra sanatatii, a bolilor netransmisibile, protejarea sănătăţii mediului, promovarea unui stil de viata santos. Pentru obtinerea de rezultate pozitive in cresterea gradului de sanatate, educarea populatiei joaca un rol foarte important.
Viziunea care stă la baza strategiei de lucru a Filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa este de a contribui prin actiunile sale la o bună stare de sănătate a populaţiei prin cresterea nivelului de educatie privind stilul de viata sanatos si evitarea factorilor de risc.
Împreună cu cadrele medicale de la Direcţia pentru Sănătate Publică, cu Inspectoratul Şcolar, Rectoratul Universităţii din Târgovişte şi cu concursul presei locale, am organizat cursuri, seminarii, mese rotunde, dezbateri pe tema prevenirii şi combaterii bolilor cu incidenţă în judeţ : infecto-contagioase (tuberculoză, sifilis, SIDA, etc.), boli cardio-vasculare şi altele. Probleme cu tematică educativ-sanitară au fost abordate la posturile de radio şi în ziarele locale, avertizând populaţia cum să procedeze pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
Lunile Crucii Roşii – mai şi septembrie, precum şi în zilele destinate a marca evenimente deosebite cum ar fi: “Ziua mondială pentru combaterea T.B.C.”, “Ziua de luptă împotriva drogurilor”, “Ziua de luptă anti-SIDA” şi altele au fost folosite pentru intensificarea acţiunilor de apărare a sănătăţii.
S-au sprijinit activităţi de donare benevolă de sânge colaborând îndeaproape cu Centrul Judeţean de Recoltare a Sângelui, Consiliul judeţean Dâmboviţa, DAS Târgovişte, presa locală.
7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății.
Concurs „Mesajul meu antidrog” – Alaturi de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Dambovita, Arhiepiscopia Targovistei, Inspectoratul Scolar Dambovita si Palatul Copiilor Targoviste am organizat festivitatea de premiere pentru sectiunile desen, eseu, spot, film de scurt metraj si fotografie digitala scoli generale si licee. Filiala de Cruce Rosie Dambovita a asigurat premii constand in dulciuri, articole de imbracaminte si rechizite.
24 mai Parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița in derularea campaniilor „Ziua Europeană Împotriva Obezității” si „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii”. A fost realizat un stand de sănătate unde voluntarii Filialei au măsurat glicemia, tensiunea arterială s-au distribuit fructe și materiale informative cu privire la păstrarea unui mod de viață sănătos.
24 Mai – Selectie desene realizate de copii cu varsta intre 6 si 9 ani pentru Concursul Colgate. Multumiri Inspectoratului Scolar Judetean Dambovita si Palatului Copiilor Targoviste.
31 mai – Ziua Mondiala de lupta anti-fumat. Activitati in cadrul Clubului Pensionarilor Nr. 1 din Targoviste- sesiune informativa, masurari de tensiune arteriala si evaluare glicemie. Voluntarii sectiunii de tineret ai Filialei de Cruce Rosie Dambovita alaturi de voluntarii antidrog si reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Dambovita au distribuit materiale informative in municipiul Targoviste.
Din 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite se marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinării ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri.
Cu prilejul acestei zile, voluntarii Filialei de Cruce Roșie Dâmbovița au distribuit materiale informative în zonele aglomerate din municipiului Târgoviște, iar la sediul Filialei a avut loc un seminar la care au participat tineri liceeni din județul Dâmbovița.
Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA- Alaturi de DSP Dambovita a fost organizata fundita umana- semn de solidaritate cu persoanele seropozitive, iar voluntarii nostri au distribuit materiale informative. Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA („World AIDS Day”) este marcată anual la 1 decembrie, fiind o oportunitate pentru populația de pe tot globul de a fi solidară în lupta sa împotriva sindromului HIV, de a oferi un suport persoanelor care suferă de această boală și de a-i comemora pe oamenii care au murit din această cauză.
SOCIAL
reducerea saraciei si promovarea incluziunii sociale
Directii de Acţiune:
Luând in considerare contextul economic actual, Crucea Roşie acoperă mai întâi nevoile de baza ale populatiei vulnerabile, respectiv hrana, imbracaminte si igiena. Dezvoltarea programelor sustenabile din punct de vedere financiar reprezinta solutia propusa de CRR pentru adaptare la noile conditii economice iar dezvoltarea unor servicii complementare de asistenta sociala este menita sa faciliteze traiul zilnic al persoanelor vulnerabile.
Tinand cont de realitatile concrete socio-economice care pot sa afecteze viata persoanelor vulnerabile, CR D-ta depune eforturi pemanente pentru ca serviciile sociale oferite acestora sa fie permanent adaptate nevoilor reale identificate.
Principalele categorii sociale defavorizate pentru care Filiala a derulat actiuni de sprijin au fost:
- Persoanele aflate in situatie de saracie extrema:
- persoane care locuiesc in zone defavorizate,
- persoane fara venituri sau cu venituri extrem de mici,
- familii cu multi copii,
- familii monoparentale
- copii lasati in grija parintilor sau ai altor rude
- tineri provenind din sistemul de ocrotire sociala,
- persoane varstnice,
- persoane cu handicap,
- persoane cu boli cronice
- persoane fara adapost
- persoane apartinand unor minoritati, posibile victime ale discriminarii
TITLUL PROIECTULUI : MOŞ CRĂCIUN DE ÎNCHIRIAT
TIPUL : SOCIAL
PERIOADA/DURATA PROIECTULUI – sărbătorile de iarnă
CANALE DE COMUNICARE UTILIZATE (mediul online – retele socializare, presa scrisa, TV/RADIO, promovare realizata in institutii publice, in aer liber, etc.)
REZULTATE OBTINUTE
dezvoltarea capacităţii operaţionale, prin activitati de recrutare de noi voluntari si pregătirea resurselor umane necesare pentru derularea programului social.
Creşterea interesului tinerilor de a participa la activităţi de voluntariat, dorinţa de a afla mai multe despre Crucea Roşie.
Creşterea imaginii Filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa
În perioada 18.12 – 25.12, voluntarii Crucii Roşii costumaţi în Moş Crăciun (4 voluntari) şi spiriduşi (20) au fost solicitaţi de instiuţii şi familii realizând surprize deosebite copiilor. Deasemenea s-au efectuat deplasări în instituţii sociale din judeţ unde s-au înmânat pachete cu dulciuri pentru persoanele asistate. Nu au fost ocoliţi nici şefii de instituţii colaboratoare unde “Moşii” au efectuat vizite şi au transmis tradiţionalul “La mulţi ani!”
In cursul anului 2017 s-au acordat ajutoare dupa cum urmeaza:
Total ajutoare umanitare acordate: | – 317.944 lei, din care |
ajutoare bănești: | – 93.490 lei (acordat unui număr de 155 de familii din județul Dâmbovița) |
ajutoare în alimente: | – 42.829 lei (acordat unui număr de 850 de familii din județul Dâmbovița) |
Pachete Pom de Crăciun | – 15.000 lei (acordat unui număr de 1500 de persoane din județul Dâmbovița) |
Materiale de construcții | – 3.971 lei (acordat unui număr de 7 de familii din județul Dâmbovița) |
Ajutoare materiale | – 175.629 lei |
Ajutoare Republica Moldova | – 41.025 lei (acordat unui număr de 550 de beneficiari din Ialoveni și Ștefan Vodă) |
DREPT UMANITAR INTERNATIONAL
PROMOVAREA VALORILOR UMANITARE SI A UNEI CULTURI A NON-VIOLENŢEI ȘI PĂCII
Direcţii de dezvoltare:
Dezvoltarea proiectelor de difuzare a valorilor umanitare si a Dreptului international umanitar completeaza imaginea CRR in domeniul educatiei si constituie o baza solida de recrutare a voluntarilor pentru toate proiectele organizatiei. Promovand spiritul de solidaritate, umanitate si respect, acestia pot intelege mai bine proiectele propuse de organizatiile ne-guvernamentale, in diferite domenii. Pe termen lung, persoanele sensibilizate in privinta valorilor umanitare vor deveni reteaua sociala a CRR, din pozitia de viitori angajati sau angajatori.
Fructificand rolul de auxiliar al autoritatilor publice in domeniul umanitar, CRR constituie un partener egal de dialog pentru acestea si o sursa de informare privind chestiunile de drept international umanitar la nivel international.
Serviciul de cautari de persoane, specific misiunii CRR, se dezvolta astfel incat sa fie perfect adaptat din punct de vedere al beneficiarilor deserviti si al metodelor utilizate.
Societatea romaneasca intelege si respecta rolul protectiv al emblemei de Cruce Rosie
Modalitati
- Filiala implementeaza o campanie de informare a publicului asupra rolului emblemei si a folosirii sale restrictive
- Cursuri DIU sustinute pentru voluntari – La sediul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România – Filiala Dâmboviţa, a fost organizată în data de 13 august o sesiune informativă privind Aniversarea Convenţiilor de la Geneva- Participanţi : 15 voluntari din Târgovişte .
PERIOADA/DURATA : 13 aug– 3 ore
NUMARUL DE VOLUNTARI IMPLICATI : 17
TINERET
Directii de actiune
CRR poate exista si actiona datorita voluntarilor sai. Pentru a dezvolta baza de voluntari atat cantitativ cat si calitativ, este necesar un sistem unic de evidenta a acestora construit pe criterii de abilitati, timp disponibil, domeniu preferat de actiune. Aceasta va permite recrutarea voluntarilor pe tipuri de activitati, pregatirea lor specifica si posibilitatea de a se distinge in activitatea prestata. Fluctuatia naturala a voluntarilor va putea fi astfel diminuata prin oferirea unui timp de calitate apreciat de cel ce ofera serviciile si de cel ce beneficiaza de aceste servicii.
Responsabilizarea tinerilor prin activitati practice
Fililala de CR Dambovita isi doreşte recrutarea, instruirea si implicarea constantă in toate activităţile sale a voluntarilor tineri, pentru a dezvolta politici si strategii de acţiune si de a întări structura de funcţionare.
S-au organizat cursuri la sediul Filialei cu teme principale Mişcarea Internaţionala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, Principiile Fundamentale si Valorile Umanitare, rolul liderilor de tineret in dezvoltarea activităţii filialelor de Cruce Roşie.
Rezultate obtinute: existenta unei reţele de voluntari la nivelul SNCRR D-ta ce poate creste capacitatea filialei de a răspunde nevoilor celor mai vulnerabili, va ajuta filiala sa beneficieze de creativitatea, energia si angajamentul tinerilor, va sensibiliza tinerii cu privire la activitatea de voluntariat si la Principiile Fundamentale si Valorile Umanitare ale Mişcării Internaţionale de Cruce Rosie si Semilună Rosie.
TIPUL CAMPANIEI : Întâlniri cu tineri elevi şi studenţi în vederea promovării activităţii filialei, şi atragerea de voluntari.
PERIOADA/DURATA CAMPANIEI – permanent
CANALE DE COMUNICARE UTILIZATE (mediul online – retele socializare, presa scrisa, TV/RADIO, promovare realizata in aer liber si la nivelul sediului Filialei)
REZULTATE OBTINUTE : Creşterea interesului tinerilor de a participa la activităţi de voluntariat, dorinţa de a afla mai multe despre Crucea Roşie.
ALTE MENTIUNI : O parte din tinerii cu care am interacţionat locuiesc în comune din judeţul Dâmboviţa, fapt pentru care implicarea lor activă în acţiunile Crucii Roşii este de regula dupa începutul anului şcolar/ anului de facultate, participarea în timpul vacanţei fiind mai redusă.
Tabere organizate de Filială
Iulie/august anual – Tabăra organizată de Crucea Roșie Dâmbovița pe principiul unei tabere de sinistraţi, în masivul dâmbovițean Bucegi, unde peste 30 de voluntari au învățat să intervină în caz de dezastru. Timp de cinci zile, zeci de voluntari au învățat cum să intervină în caz de dezastru, cum să acorde primul ajutor. La această tabără a participat și o delegație a Crucii Roșii din Veszprem-Ungaria, cu care Crucea Roşie Dâmboviţa are încheiat parteneriat.
Scopul acestei tabere a fost ca voluntarii Crucii Roşii să fie mereu pregătiţi să intervină în caz de dezastru şi să fie bine informaţi pentru a putea ajuta în oricare din cazurile cerute.
, Crucea Roșie Constanța.
Proiectul de tineret: IMPLICĂ-TE ! FII VOLUNTAR !
Localitatea: Sinaia, Casa Duca
Perioada: sept -proiect realizat în parteneriat cu DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU SPORT ŞI TINERET DÂMBOVIŢA
ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR PREMEDICAL- -PRIMUL AJUTOR PSIHOLOGIC- PROGRAM DE INTĂRIRE A CAPACITĂŢII DE PREGĂTIRE ŞI INTERVENŢIE ÎN CAZ DE ACCIDENT ŞI DEZASTRE .
In ultimii 7 ani din ce in ce mai multe dezastre au aparut in Centrul si S-E Europei. Una din tarile serios afectate de inundatii si alte tipuri de dezastre este Romania. Prin implementarea proiectului este asteptata cresterea cunostintelor si abilitatilor voluntarilor CR pentru sustinerea unor programe de sprijin psiho-social si acordare a primului ajutor cand dezastrele lovesc comunitatile locale.
OBIECTIVE
Dezvoltarea aptitudinilor membrilor echipelor de interventie in caz de dezastre- prim ajutor, pentru a sustine si implementa programe si activitati de prim ajutor şi sprijin psiho-social, ce respecta normele recomandate de CICR, Federatie CR/SR.
Participantii vor obtine informatii si cunostinte privind interventia de specialitate
Dezvoltarea aptitudinilor membrilor echipelor de interventie in caz de dezastre pentru a se autosustine si in a-si sprijinii colegii din punct de vedere psihic.
REZULTATE
Intelegerea clara a programelor de prim-ajutor şi suport psiho-social ale Miscarii de CR/SR
Cresterea cunostintelor si aptitudinilor participantilor cu privire la termenii specifici, initierea, dezvoltarea si sustinerea de programe prim ajutor şi programe psiho-sociale.
Dupa instruire participantii vor avea cunostinte de baza despre acordarea primului ajutor şi suportul psiho-social in caz de dezastre, vor fi in masura sa sustina beneficiarii/ victimele dezastrelor in primele ore/ zile dupa aparitia dezastrelor.
La seminar au participat un număr de 25 tineri elevi exclusiv din comunitati rurale din judetul Dambovita coordonaţi de un colectiv de doi organizatori (reprezentant DJST- Ionut Petre).
Seminarul organizat a fost structurat in parte teoretică şi aplicaţii practice –scene de accident simulate- la care au participat tinerii voluntari ai Filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa. Lector a fost Dl. Eugen Florea – formator intervenţie psiho-socială în caz de dezastre / formator prim ajutor.
ACTIUNI SECTIUNEA DE TINERET
Spectacol umanitar– Sectiunea de tineret a Filialei de Cruce Rosie Dambovita a organizat o serie de spectacole destinate persoanelor varstnice. Spectacole realizate: Centrul de asistenta medicosociala Bucsani , Centrul de asistenta medicosociala Niculesti , Centrul de asistenta medicosociala Racari ,Centrul de asistenta medicosociala Contesti , Centrul Persoanelor varstnice Pucioasa , Clubul Pensionarilor Targoviste ..
Sedinte sectiune tineret : peste 100 intalniri organizate
COOPERARE INTERNAŢIONALĂ
CONSOLIDAREA RELATIILOR INTERNATIONALE
Directii de actiune
Relatiile externe dezvoltate de CRR sustin activitatile sale, fie in mod direct, prin sprijin material sau financiar in situatii de urgenta, fie in mod indirect prin schimburi de experienta, lectii invatate si bune practici. Proiectele dezvoltate in comun cu alte SN deschid oportunitati noi de a raspunde vulnerabilitatilor populatiei din Romania si ridica profilul CRR in cadrul Miscarii de CR/ SR, ca partener de dialog.
- ACORDURI DE COLABORARE ÎNCHEIATE : CRUCEA ROŞIE CHINEZĂ, CRUCEA ROSIE MAGHIARA- FILIALA VEZPREM, CRUCEA ROŞIE KIEV- UCRAINA, CRUCEA ROSIE BULGARA- TARGOVISHTE, CRUCEA ROSIE MOLDOVA- IALOVENI, STEFAN VODA
Reflectarea filialei in mass media :
- Aparitii presa scrisă
a.) nr. aparitii presa locala : 60
b.) nr. aparitii presa nationala : 5
- Aparitii radio : 6
- Aparitii televiziune : 10
Fotografii privind activităţile desfăşurate sunt postate pe pagina de Facebook:
Crucea Rosie Dambovita.
Presa: Participare emisiuni: posturile TV locale: Partener TV ,Columna TV, MDI TV, Radio Minisat. Articole presa- nationale: TVR1, Realitatea TV, Pro TV, Romania TV, A1, A3. Radio national : Romania Actualitati, Antena Satelor.