Conflicte armate, tulburari interne, dezastre naturale, chimice, violente au loc in lume, in fiecare clipa. In urma lor, multe vieti sunt frante si multe familii ajung sa fie separate de cei dragi.

CRUCEA ROSIE ajuta aceste familii sa restabileasca legaturile cu rudele apropiate sau sa afle ce s-a intamplat cu acestea, chiar si atunci cand separarea a avut loc cu multe decenii in urma.

Cu o vechime de aproape un secol, serviciul cautari persoane al Crucii Rosii Romane face parte dintr-o retea care reuneste peste 186 de societati nationale de Cruce Rosie/Semiluna Rosie si colaboreaza cu Agentia Centrala de Cautari a CICR (Comitetul International de Cruce Rosie) si cu Delegatiile CICR aflate in zonele de conflict armat.

Prin acest serviciu se pot restabili si mentine legaturile intre membrii familiilor care au fost separati din cauza conflictelor armate internationale, tulburarilor interne, dezastrelor naturale, migratiei sau a unor situatii sociale speciale, de natura umanitara. Datele personale, puse la dispozitie, sunt tratate cu confidentialitate de Crucea Rosie. Persoana cautata, in cazul in care este localizata, are dreptul sa refuze transmiterea datelor sale.

Dezvoltarea proiectelor de difuzare a valorilor umanitare si a Dreptului international umanitar completeaza imaginea CRR in domeniul educatiei si constituie o baza solida de recrutare a voluntarilor pentru toate proiectele organizatiei.  Promovand spiritul de solidaritate, umanitate si respect, acestia pot intelege mai bine proiectele propuse de organizatiile ne-guvernamentale, in diferite domenii.  Pe termen lung, persoanele sensibilizate in privinta valorilor umanitare vor deveni reteaua sociala a CRR, din pozitia de viitori angajati sau angajatori.

Fructificand rolul de auxiliar al autoritatilor publice in domeniul umanitar, CRR constituie un partener egal de dialog pentru acestea si o sursa de informare privind chestiunile de drept international umanitar la nivel international.

Serviciul de cautari de persoane, specific misiunii CRR, se dezvolta astfel incat sa fie perfect adaptat din punct de vedere al beneficiarilor deserviti si al metodelor utilizate.

Societatea romaneasca intelege si respecta rolul protectiv al emblemei de Cruce Rosie

Modalitati

  • Filiala implementeaza o campanie de informare a publicului asupra rolului emblemei si a folosirii sale restrictive
  • Cursuri DIU sustinute pentru voluntari – La sediul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România – Filiala Dâmboviţa, a fost organizată în data de 13 august o sesiune informativă privind Aniversarea Convenţiilor de la Geneva- Participanţi : 15 voluntari din Târgovişte .