In anul 2016, Crucea Rosie Romana a implinit 140 de ani de activitate umanitara. Pusi fata in fata cu suferinta umana am raspuns cu promptitudine provocarilor si am actionat pentru a veni in sprijinul oamenilor atunci cand au avut nevoie cel mai mult de ajutorul nostru.

Prin cele 47 de filiale si 745 de subfiliale, mai mult de jumatate de milion de oameni au beneficiat anul trecut de serviciile noastre umanitare: 55 000 de persoane afectate de inundatii, incendii, inzapeziri, seceta si alunecari de teren au beneficiat de ajutorul de urgenta al Crucii Rosii Romane, peste 52 000 de batrani si bolnavi, copii institutionalizati si familii dezavantajate s-au bucurat de alimente, produse de igiena si ingrijire la domiciliu, peste 83 000 de persoane au fost incluse in programe de educatie pentru sanatate, mai mult de 40 000 de persoane au fost instruite in cadrul cursurilor noastre de prim ajutor.

Crucea Rosie Romana a continuat sprijinul acordat victimelor afectate de incendiul care a avut loc in clubul Colectiv din Bucuresti in luna octombrie a anului 2015. Fonduri de aproximativ doua milioane de euro colectate prin apel umanitar, au fost oferite victimelor pentru medicamente si materiale medicale, aparatura medicala pentru spitalele unde au fost internate victimele, dar si ajutoare de deces pentru familiile indoliate.

Toate aceste activitati de ajutorare si salvare a persoanelor aflate in suferinta au fost posibile prin implicarea constanta a celor 5600 de voluntari pregatiti si devotati principilor noastre fundamentale.

La Adunarea Generala a Societatii Nationale de Cruce Rosie din anul 1915, Regina Maria, sub al carui patronaj se afla Crucea Rosie la acea vreme, a adresat romanilor urmatorul mesaj: „Crucea Rosie, nadejdea tuturor in timp de pace, ca si in razboi, nu trebuie sa piara. Cu totii, de la mic la mare, sa o sprijinim cu evlavie, cu insufletire, cu nesfarsita dragoste.” Chemarea Reginei Maria a strabatut o suta de ani de istorie si este astazi, la fel de actuala ca si atunci.

Este randul meu sa relansez acest apel si sa indemn populatia sa fie alaturi de Crucea Rosie, mai ales acum cand lumea este intr-o schimbare continua si rapida, iar Crucea Rosie Romana trebuie sa faca fata noilor provocari cu aceeasi promptitudine ca si pana acum.

signature asr

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Romane
Presedintele Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania